085 0645 244 info@roeloffzen.nl
AanbodManagement

Afgelopen jaren is de leegstand langzaam terug gelopen. Voor sommige panden is het nog steeds lastig om partijen te vinden. In deze blog geven we je een aantal handige tips om je kansen te vergroten om die ene geschikte partij te vinden.

1. Fris je pand op

Vooral in de retail sector is de keuze voor huurpanden reuze. Wil je net dat onderscheid maken? Zorg dan dat je pand er fris uitziet. Natuurlijk moeten de ligging, metrages, hoogte, pui breedte een huurder net passen. Hier heb je als verhuurder weinig invloed op. Waar je wel invloed op hebt is dat het pand er netjes uit ziet.

Wij zien nog steeds met grote regelmaat panden die er donker, shabby of zelfs vies uit zien. Bij een eerste bezichtiging is dit een dikke afknapper. Natuurlijk zijn er partijen die hier door heen kijken. Maar helaas. Onze ervaring is dat weinig partijen zijn die hier door heen kijken en toch echt afhaken.  Zorg dus vòòr dat je het pand in de markt zet dat het er netjes en fris uit ziet. Loop er zelf eens doorheen en kijk eens door de ogen van een potentiële gebruiker naar het pand. Kijk je van buiten netjes naar binnen? Komt er voldoende licht binnen tijdens de bezichtiging? Hangen er geen nare luchtjes (afvoeren en sifons nakijken)? Zijn ruimtes niet te “hokkerig”? Zijn wanden, vloeren en plafonds egaal en schoon? Zijn ramen en sanitair schoon?

Valt het tegen? Zorg dan voor voldoende (tijdelijk) licht, zorg dat muren nieuw gesaust worden, verwijder overbodige wanden, herstel kapotte plafond platen en laat afvoeren schoonmaken of herstellen. Over systeemplafonds gesproken; wij komen het tegenwoordig vaak tegen dat plafonds casco blijven. Geen span- of systeemplafond maar een industriële look. Overweeg dus om dat oude systeemplafond volledig te verwijderen. Je pand wordt zo nóg frisser en ruimtelijker. Dit doet veel!

Kijk je netjes naar binnen? Schakel dan pas de fotograaf in om prachtige foto’s te maken om het pand op verkoopwebsites aan te bieden.

2. Zoek subsidie mogelijkheden

Bij steeds meer gemeentes komt het besef dat leegstand een gezamenlijk probleem is. Vooral in de binnensteden trekken gemeentes zich steeds meer aan van leegstand. Steeds meer gemeentes creëren stimuleringsmogelijkheden om leegstand te bestrijden. Vraag in jouw gemeente of provincie naar de subsidie mogelijkheden voor herlocatie, gevelrenovatie of herontwikkeling. Soms loont het om hierin met meerdere eigenaren gezamenlijk op te trekken.

Ook voor de verduurzaming van je pand zijn stimuleringsinitiatieven te vinden. Niet alleen subsidies maar ook duurzaamheidsleningen zien we veel voorbij komen. Zoek eens op Google en je vindt veel resultaten op dit gebied. Kijk ook eens op de website van Platform Duurzame Huisvesting, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Milieu Centraal. Een voorbeeld van een lopende regeling in de Subsidie Energiebesparende maatregelen (geld terug actie) van Provincie Overijssel. De regeling is er voor bedrijven, stichtingen, sportverenigingen, vof’s en eenmanszaken (helaas niet voor VvE’s). Na het laten uitvoeren van een energieonderzoek (energiescan) krijg je subsidie op een gedeelte van de uitgevoerde energiemaatregelen die in het advies geadviseerd worden. De maximale bijdrage is 25% van de kosten met een maximum van € 2.500,- per aanvraag. Daarnaast is er een subsidie van € 400,- voor het uitvoeren van de energiescan. In deze link lees je alle details van de regeling.

Een compleet overzicht van subsidieregelingen op gebied van energie in provincie Overijssel vindt je hier.

3. Herlocatie

Zijn er binnen je portefeuille (mogelijk) vertrekkende partijen? Het is altijd jammer als huurders vertrekken omdat een pand niet meer aan de wensen voldoet. Ga eens na of eigen huurders herplaatst kunnen worden. Het hoeft natuurlijk geen eigen huurder te zijn. Je kan op andere manieren nagaan of partijen elders te krap in hun huisvesting zitten. In de markt is data te verkrijgen die inzichtelijk maakt hoe ruim of kram een gebruiker gehuisvest zit. Vooral in de retail geeft deze methode je goed houvast.

4. Tijdelijke bezetting

Verwacht je een lange leegstandsperiode? Overweeg eens tijdelijke verhuur. Naast de traditionele anti-kraak verhuur (leegstandsbeheer) doen pop-ups het tegenwoordig erg goed. Hoe vindt je een tijdelijke gebruiker? Laat eens wat vallen in je eigen netwerk of zoek een platform die vraag en aanbod samen brengen. Er zijn steeds meer platformen die retail panden specifiek voor pop-up doeleinden aanbieden. Denk aan gopopup.com, Pop Up Plaza of Pop-Shop. Ook voor de kantorenmarkt zijn platformen te vinden voor tijdelijk verhuur. Dit zijn bijvoorbeeld kantoorkamers.nl en huurflex.nl. Denk dan aan het verhuren van deel verhuur op basis van een “flex-contract”. Overdenk hierbij wel goed hoeveel gebruikers je per object toelaat en met welke huurtermijnen. Zodra je het pand als één geheel kan verhuren wil je natuurlijk aan te veel tijdelijke huurders vast zitten. Daarnaast zijn er de reguliere leegstandsbeheer partijen zoals VPS of Ad Hoc.

Een voordeel van tijdelijke verhuur is dat er weer reuring is in het pand. Ook kan een tijdelijke huurder op de duur een blijvende huurder worden.

Een aandachtspunt bij tijdelijke verhuur is de contractvorm, laat je voor de tijd hierover goed informeren. Kijk verder goed wie de tijdelijke gebruiker wordt en zorg voor een goede opname bij aanvang en einde van de huur. Net zoals bij reguliere verhuur zorg je ook voor een waarborg of bankgarantie.

5. Verduurzaming

Het moment dan een pand leegstaat is een mooi moment om over verduurzaming na te denken. Of eigenlijk om in actie te komen. Sinds een aantal jaren is het verplicht dat commercieel vastgoed bij verkoop (en steeds vaker ook bij de financiering) een energie label heeft. Wij merken dat niet nog elke partij hier aandacht voor heeft. Toch zijn er steeds meer gebruikers die er wél aandacht aan hechten. Verduurzaming maakt je pand dus aantrekkelijker. Daarnaast neemt de regelgeving op gebied van minimale duurzaamheidseisen toe. In sommige gevallen ben je verplicht om te verduurzamen.

Kijk dus eens goed naar je pand en beoordeel waar je het pand kan verduurzamen. Een handige manier hiervoor is het laten uitvoeren van een energiescan. Een specialist komt ter plaatse kijken en brengt een advies uit waar en hou je energie kan besparen. Handig en overzichtelijk. Let altijd op dat je voor een gecertificeerd adviseur kiest. Op de website van FedEC (belangen vereniging voor enegieadviseurs) vindt je een overzicht van gecertificeerde adviseurs. Meestal zijn een deel van de kosten subsidiabel. Kijk ook eens bij tip 2. Het moment van leegstand kan je een deel van de maatregelen doorvoeren. Overweeg goed welke maatregelen je nu al doorvoert en welke je later doen zodat je rekening kan houden met de wensen van je toekomstige huurder (of koper).

Heb je een potentiële huurder gevonden? Ga met hen om tafel en bespreek welke duurzaamheidsmaatregelen je samen nog kan nemen. Het is overigens niet altijd vanzelfsprekend dat de verhuurder alle kosten draagt. Bij verduurzaming liggen de directe voordelen veelal bij die gene die de energie rekening betaald; de gebruiker. Maak dus bespreekbaar welke kosten jij als verhuurder draagt, welke kosten je huurder draagt en welke kosten je eventueel in de huursom verdisconteerd.